Homo sweet homo

09.05.2011 kl. 00:30

Kunde ju inte lämna Reykjavík innan jag kollat in de lokala gaybarerna.
Kvällen började med att männen Bea och Petri inledde något mycket romantiskt i sims. Vädret var plötsligt vårigt och det kändes fel att vara nån annanstans än i bussen på väg in till stan.
Terasserna var framme. I stan där jag trodde det inte fanns något som vår har den blivit ett faktum.

Joinade två norrmän på Trúno, queermannen och hans ex-fru. Sen kom den amerikanska kvinnan som bodde i Oslo, sen både mannens och ex-fruns män.
Han kallade servitören för darling, sa love you till alla, erbjöd mig en av sina grand prix snautzerliknande terriervalpar, försäkrade att han skulle döpa en av hundarna efter mig. Han bjöd på rödvin, utdelade vackra visdomsord och älskade Adele.


Då klockan plötsligt blir kvart före elva och din sista buss far om tio minuter och du sitter med ett antal mer eller mindre norska kamrater på en bar med ett nyligen påfyllt vinglas stiger du inte upp och går. Jag lovar, du gör inte.
Upstairs fanns Barbara, gayklubben som "attracts everyone in town who likes wild dancing". Det blev taxi.

Jag känner inte för att bo i ett land där majoriteten är inneslutna och asociala och tysta. Inte alls.


Nästa dag hittade jag den efterlängtade islandströjan och kände mig lokal då jag råkades med halvnorska kvinnan från kvällen innan.
Vi var uppe i kyrktornet och fick syn på austariensiska street-performern Wally som underhöll en stor publik genom att jonglera med sin hatt, en avloppspump och en gummikalkon stående på en stege, pina de utvalda ur publiken och sätta in sex mellan varannan rad. Han visste vad människor ville höra.
As strong as .... the Icelandic krona!
You don't have to pay in money, ladies...Morsdag var strålande solsken, långt besök i Elliaðárdalur i knäbyxor och topp. Folk vadade i forsen och solade. Och där fanns skog. Liksom höga träd som gav skugga och så många stigar bland träden att jag lyckades gå i cirklar. Island visar nya sidor.

Det är sen då man inser att man ska bort som man verkligen börjar tycka om stället.

Ska kolla upp övernattningsmöjligheter i Höfn.  Det blir en färd över Island innan färjan startar mot Danmark om en dryg vecka.
De ursprungliga fem veckor blev sex och en halv.